Motiv združenih knjig sveta
motivknjignaslovna

 

 

kraj: Ljubljana

velikost območja (na tlorisu - skupaj z motivom vodnega zrcala in bralno klopjo): 800m2

projektiranje: 2008/2009

izvedba: 2009/2010

 

podrobnosti o projektu


 

Motiv 'Knjig sveta' predstavlja programsko in prostorsko nadaljevanje motiva 'Deklice z rastočo knjigo', ki je nastal na pobudo Društva Rastoča knjiga.

Sestavljajo ga posamezni elementi, 'knjižni portali', ki z uporabo sodobne tehnologije omogočajo predstavitev izbranih knjig posameznih držav na sodoben, interaktiven način, kot tudi druge trajne ali začasne vsebine, povezane s kulturo. V območju izvedbe 2A faze je predvidenih 10 knjižnih portalov (9 za 'knjige sveta' + 1 portal za spominski park Navje), razporejenih v osrednjem tlakovanem delu poteze, ki je zasnovan kot nadaljevanje pasov že izvedenega dela parka. Posamezen 'knjižni portal' je prostorski element, ki obiskovalcem omogoča, da dobesedno in metaforično hkrati vstopijo v knjigo.

 

Knjižni portal, ki že s svojo obliko spominja na knjigo, je več-funkcionalno in fleksibilno zasnovan. Sam po sebi deluje kot parkovni element, primeren za sedenje in ima različne multimedijske vsebine, ki so lahko trajne ali pa občasne, tematske narave, podobo posameznega knjižnega portala pa je mogoče s časom dopolnjevati in spreminjati. Hkrati omogočajo ti portali sodoben in postopen način razvoja ter umestitve motiva 'Knjig sveta'.

Vsak knjižni portal lahko sprejme do 8 knjig (držav) in s svojo zasnovo omogoča predstavitev knjig tako vidno (odtis), slušno (prevedeno in v izvirniku) in v obliki, primerni za otip (brailova pisava), hkrati pa služi tudi kot element za sedenje in poslušanje. Vsem knjižnim portalom je skupen velik napis ob strani (knjige sveta) in osnovni raster zasnove. Dodatna besedila in naslove je mogoče naknadno, po odločitvi, vrezati v demontažne kovinske segmente oziroma nalepiti pod pleksi steklo.

 

Predvidena je ambientalna osvetlitev območja s talnimi lučmi in osvetlitvijo portalov, ki bo zagotovila varnost in privlačnost območja tudi v večernem in nočnem času.