Multimedijski elementi

 

 

Multimedijski knjižni portal

Je parkovni element, primeren za sedenje in ima hkrati različne multimedijske vsebine, oblikovno pa spominja na knjigo. Vsem portalom je skupen velik napis ob strani (»knjige sveta«) in osnovni raster zasnove. Dodatne tekste in naslove je mogoče naknadno, po odločitvi, vrezati v demontažne kovinske segmente in nalepiti pod pleksi steklo.

 

Zvok: Preko odpornega stikala, ki je nameščeno pod vsako posamezno knjigo, se sproži MP3-USB predvajalnik. Za vsako knjigo sta dve stikali - eno za odrasle in eno (nižje) za otroke. Zvočni posnetek izbranega odlomka iz knjige se reproducira preko zvočnika za zunanjo uporabo. Zvočnik je nameščen v zgornji kot nad klopjo, zaščiten je z leseno oblogo »notranjega« dela portala. Odlomek, dolg približno 10 minut, je interpretiran najprej v originalnem jeziku in potem še v prevodu v slovenščino. Vsaka država posname tudi svojo najbolj značilno pravljico, ki jo sproži poseben senzor za otroke. Program je predviden tako, da se naenkrat lahko posluša eno samo knjigo, druga pa se lahko prične šele, ko se prvi posnetek konča. Dokler posamezni portali niso zasedeni s "knjigami sveta", je v njih mogoče namestiti druge vsebine različnih dolžin, npr. pravljice ali glasbo.

 

Svetloba: Na »stropu« vsakega portala je predvidena luč, ki osvetljuje klop, na strani promenade pa luč, ki osvetljuje promenado (fluo in led žarnice). Svetijo tudi posamezni naslovi knjig in skupni napis - črke izrezane iz pločevine in od znotraj zaščitene z akrilnim steklom. Ko se aktivira posamezna knjiga, zasveti tudi njen naslov. Dodatna možnost je še tekst na foliji, nalepljen na notranjo stran akrilnega stekla in osvetljen s svetilom, nameščenim za steklom.

 

Multimedijski portali so elementi v Severnem mestnem parku Navje, Ljubljana - podrobnosti o projektu si preberite tukaj.